Ennakoivaa vaaliahdistusta

Vaalikauden vanhetessa sitä on aika ajoin joutunut miettimään notta mitähän puoluetta seuraavissa vaaleissa voisi äänestää. Normaalistihan on ollut niin, että ääni menee oppositiolle kun hallituspuolueet pettävät edellisvaaleissa osoitetun luottamuksen, mutta nyt on vaikeampaa, kun lähes kaikki puolueet ovat hallituksessa ja nykyiset kaksi ja puoli oppositiopuoluetta jättävät myös kovasti toivomisen varaa.

 

Kokoomus & Sosiaalidemokraatit?

Keskeinen hallitusvastuu on jakaantunut näiden kahden puolueen välillä ja vaalikauden saavutuksiin voidaan lukea mm.

  • perustuslain vastainen salailu: esim. Kreikan tukisopimus
  • tietoinen harhaanjohtaminen: esim. väite siitä, että miljardien avustukset Etelä-Eurooppaan olisi Suomen etu samalla kun valtio ottaa lisää velkaa, leikkaa palveluita ja nostaa verotusta
  • asioiden valmistelu ilman avointa yhteiskunnallista keskustelua: "emme kommentoi keskeneräisiä asioita"

Jos näiltä pitkän linjan puolueilta on unohtunut, että demokraattisessa yhteiskunnassa avoimuus ja läpinäkyvyys ovat keskeisiä yhteiskunnallisia arvoja, niin ehkä pari kautta oppositiossa palauttaa nämä perusasiat takaisin mieleen.

 

Vihreät?

Kaupungissa asuville vihreille on ilmeisen luontevaa verottaa autoilua eri muodoissaan vaikka maaseudulla ei ole puhettakaan, että arjesta selviäisi julkisen liikenteen avulla. Luontoa on yleisesti ottaen mukava suojella - paitsi jos suojelualueen kylkeen ja järvien väliin olisi avolouhos tarjolla. Eikä se haittaa etteivät ulkomaiset kaivosyhtiöt maksa toiminnastaan Suomeen veroja sillä kun kaivos on tyhjä, voitot ulkomailla ja olisi aika siivota, niin kyllä Suomi hoitaa laskun. Se, että alueen kesämökkien arvo on romahtanut eikä luontomatkailu pilaantuneiden järvien ja metsien parissa turisteja juuri innosta, tuntuu olevan sivuseikka sillähän tokihan kaivos Suomen kansantaloudelle arvokkaampi asia kuin vaikkapa alueellinen matkailuelinkeino kokonaisuudessaan?

Valtion omistamien yritysten omistajaohjauskin tuntuu järjestyvän periaatteella ulkoistetaan työntekijät, lakkorikkurit varataan Espanjasta ennen työsopimusneuvotteluiden alkua, lyhyen aikavälin voitot maksimoidaan vaikka sitten YT-neuvotteluiden kautta ja voitotkin voi kotiuttaa veroparatiisiin. Unohtuiko jotain? Tosiaan, Fortumin sähköverkon myynti ulkomaille. Huoltovarmuus on käsitteenä niin 40-lukua.

 

Vasemmistoliitto?

Vasemmisto on myynyt periaatteensa tällä vaalikaudella niin moneen kertaan, etten viitsi edes aloittaa. Pääasia tuntuu olevan, että kunhan puolueen puheenjohtajalla ministerin liksa juoksee ja autokuski vie urheilutapahtumiin, niin kaikki on ok.

Kokonaan oma aiheensa on rouva liikenneministeri joka ei ilmeisesti ole ymmärtänyt, että liikenneministerin tulisi edistää valtakunnallista liikennettä, ei yrittää ajaa sitä alas. Kuluneen parin vuoden perusteella vaikuttaa mahdolliselta, että kenties ministerillä on jonkinlaisia harhaluuloja autojen tarpeellisuudesta Suomen kokoisessa suurten etäisyyksien maassa, jossa julkinen liikenne kaupunkien ulkopuolella on lähinnä huono vitsi (välillä se on sitä kaupunkien sisälläkin) ja jossa peruspalvelut kuten postit, terveyskeskukset, apteekit ja koulut kuten myös työpaikat ovat monen kohdalla siirtyneet kohtuuttomien etäisyyksien päähän.

 

Ruotsalainen kansanpuolue?

Koska sosio-ekonominen viiteryhmäni ei ole "svenska talande bättre folk" on selvää ettei tämäkään puolue ole edistämässä kaltaiseni ammattikorkeakoulua myöten pakkoruotsin kanssa kärvistelleen mannersuomalaisen duunariperheen vesan yhteiskunnallista etua. Sitä paitsi, puolue joka toistuvasti asettaa puolustusministeriksi henkilön jolla ei ole päivänkään kokemusta asepalveluksesta ja maanpuolustuksesta, herättää epäilyn kyvystä nimittää paras tarjolla oleva henkilö yhteiskunnallisesti merkittävään vastuuasemaan. Tietysti olettaen, että edes joku RKP:n jäsen on suorittanut varusmiespalveluksen.

 

Kristillisdemokraatit?

Kaksi sanaa: Päivi Räsänen. Puolueen puheenjohtaja ja valtion sisäministeri pitää herätysjuhlilla puheen antaen ymmärtää ettei maallinen laki sido uskovaa, jos se on ristiriidassa Jumalan sanan kanssa, ja tämä on ihan ok? Siinä missä esimerkiksi Ilkka Kanerva sai potkut ministerin tehtävästään vongattuaan Tukiaista tekstiviestien välityksellä, niin Räsäsen kohdalla kyse oli yksityisestä mielipiteestä joka ei antanut aihetta toimenpiteisiin.

Oma farssinsa oli ns. tietolähdejupakka, kun rouva sisäministeri vaati poliisiylijohtaja Paateroa miettimään viikonlopun yli asemaansa ja kun tämä seuraavana maanantaina totesi ettei hän katso tarpeelliseksi ryhtyä asemansa suhteen toimenpiteisiin, niin sisäministeri notta ok ja kaikki puheet hätäilystä ja poliittisen harkintakyvyn puutteesta ovat vain väärinkäsitystä.

Jos taas puhutaan puolueesta kokonaisuutena, niin lähdetään vaikka siitä, että puolueen virallinen kanta on vastustaa Suomen kansalaisten keskinäistä tasavertaisuutta sekä yhtäläisiä oikeuksia lain edessä lähinnä sen vuoksi, että jäsenistöä ahdistaa Jeesuksen opetusten vastaisesti ajatus siitä mitä joku ehkä tekee makuuhuoneessaan jonkun kanssa. Mieluummin annan ääneni vaikka sellaiselle jolla ei ole taivaspaikka valmiiksi varattuna.

 

No entäs oppositio? Kai sieltä sentään löytyy jotain toivoa?

 

Keskusta?

Oppositiossa ollessaan kepulaiset ovat lähinnä olleet hiljaa ja syöttäneet hallituspuolueille lisää köyttä mihin hirttää itsensä seuraaviin vaaleihin mennessä. Muutama välikysymys on tehty koska sitä oppositiolta odotetaan ja mediassa louskutetaan leukoja koska edelleen, näin kuuluu oppositiossa tehdä vaikka kyseessä olisi asia mitä oppositiopuolue edellisessä hallituksessa ollessaan oli itse edistämässä. Puolueen viime aikainen suosion kasvu tuntuu perustuvan lähinnä siihen, että sillä on uusi puheenjohtaja siinä missä muiden puolueiden puheenjohtajien naamat ovat päässeet kovin kulumaan.

Yhdestä asiasta olen erityisen utelias: Jorma Ollilan selvitysryhmä esitti autoveron uudistusta ja siinä missä jokaisen selväjärkisen reaktio kyseiseen uudistukseen olisi raahata se saunan taakse ja päästää pahasta, niin Ollila on kuitenkin puoluepoliittisesti Keskustan mies. Voisiko olla, että Keskusta puolueena asettuisi hallitusvastuussa ollessaan vastustamaan Ollilaa, joka nosti Nokian kunniaan ja nykyään valvoo mm. Shellin ja muiden yritysten etuja? Hmm... epäilen.

 

Perussuomalaiset?

Jos suoraan saa sanoa, niin en ihan hetikään toivo näkeväni hallitusvastuussa väkeä jonka poliittista ohjelmaa sanelee osin Vatikaani (katolilainen Soinihan vaatii aikaisempien puheidensa vastaisesti tasavertaisen avioliittonlain estämiseksi - tasa-arvo, yleinen oikeustaju ja ihmisoikeudet yleisesti ovat ilmeisesti toissijaisia Jumalan tahdon edessä) ja jonka edustajien joukossa löytyy runsaasti sympatiaa Homma-foorumin, Suomen Sisun sekä ylipäätään punaniskaisten Suomi suomalaisille, Erotaan EU:sta -höyrypäille.

Jos suoraan puhumista tulisi tässä yhteydessä välttää, niin sanotaan sitten, että en usko perussuomalaisten olevan vielä poliittisesti riittävän kypsiä merkittävään yhteiskunnalliseen vastuuseen. Ehkä parin vaalikauden kuluttua?

 

Vasen ryhmä?

Kaksi vasemmistoliiton edustajaa jotka sentään osoittivat poliittista selkärankaa eivätkä suostuneet myymään periaatteitaan parin ministeripaikan tähden. Voin kunnioittaa tätä, mutta en edelleenkään äänestä Vasemmistoliittoa.

 

Muutos2011?

Puolue joka sai edustajansa Eduskuntaan pari vuotta vaalien jälkeen koska kyseinen edustaja ei enää kelvannut Perussuomalaisille? Eduskuntaan ilmestynyt Muutos2011-puolue toimii toisin kuin saarnaa. 'nuff said.

 

Niinpä kärsin ennakoivasta vaaliahdistuksesta. Olen ehkä vähän naiivi, mutta mielestäni Suomi tarvitsisi juuri nyt puoluetta jonka edustajat pyrkisivät ajamaan valtion, yhteiskunnan ja tavallisten ihmisten etua henkilökohtaisen poliittisen agendan ja egon sijaan. Vähän niin kuin valtiomiehet ovat tarvittaessa valmiita laittamaan yhteiskunnallisen edun oman edun edelle (vrt. Risto Ryti) toisin kuin uraohjuksia leikkivät poliittiset broilerit. Enkä nyt tarkoita EU:n vastustamista suu vaahdossa; toki siellä on monia epäkohtia ja itseäni erityisesti huolettaa parhaillaan Yhdysvaltojen kanssa käytävä Transatlantic Trade and Investment Partnership joka toteutuessaan antaisi ulkomaalaisille yrityksille keinot marssia kansallisen lainsäädännön yli vahingonkorvauksia vaatien. Toisaalta EU on onnistunut lopettamaan sodat Euroopassa ja se on saavutus monien muiden oikeasti hyvienkien asioiden joukossa jota ei voi väheksyä.

Enkä tarkoita mamujen kyykyttämistä suomalaisuuden nimissä. On parempi auttaa maahanmuuttajia omaksumaan suomalainen kulttuuri olennaisilta osin kuin että sen sijaan näitä pyrittäisiin eristämään suomalaisesta yhteiskunnasta.

Lähinnä toivoisin puoluetta, joka jaksaisi uskoa tavallisen suomalaisen maalaisjärkeen ja eettisyyteen ettei kaikkea tarvitsisi sanella ja holhota ylhäältäpäin vaan voisi luottaa siihen, että enemmistö kyllä hoitaa asiat mallikkaasti. Joka ymmärtäisi, että yhteiskunnan tulevaisuus rakennetaan peruskoulujen ja jatko-opintojen kautta sen sijaan, että opetusjärjestelmän annettaisiin rapautua sekä ajettaisiin opiskelijat taloudellisesti nurkkaan ja henkisesti burnoutiin. Joka ymmärtäisi, että henkisesti ja fyysisesti terve kansalainen on tuottava kansalainen vaikka tuo olisikin väliaikaisesti työtä vailla - hyvä olisi ymmärtää sekin, että vaikka jokaiseen sääntöön on poikkeuksensa, niin ei tavallinen suomalainen halua olla työtön ja kärvistellä toimeentulotuilla vaan tottakai jokainen haluaa parantaa elämänsä laatua työtä tekemällä ja palkkaa ansaitsemalla; ei työttömiä tarvitse kyykyttää vain motivoidakseen näitä etsimään työtä jota lama-aikaan ei välttämättä ole tarjolla. Arvostaisin myös sitä, että puolue ymmärtäisi reserviläisten maanpuolustustahdon olevan vahva ja että paras rauhan ja vakauden tae on kyky puolustaa koko maata eikä vain pääkaupunkiseutua.

Hienoa olisi myös jos tämä puolue ymmärtäisi etteivät rikkaat tai valtio luo työpaikkoja vaan kuluttajat eli vauras keskiluokka. Talouden kahlatessa suossa keskiluokan keinotekoinen kurjistaminen jatkuvilla veronkorotuksilla ei luo ensimmäistäkään työpaikkaa (paitsi ehkä byrokraattien joukossa), kun keskeisten kuluttajien kyky ostaa tuotteita ja palveluita heikkenee. Jos valtio on huolissaan verokertymästä, niin ehkä olisi parempi miettiä verotuksen välillisiä vaikutuksia pidemmällä aikavälilä kuin välittömiä vaikutuksia lyhyellä aikavälillä?

Jos olisi puolue joka voisi aidosti ja vilpittömästi puheilla ja teoilla osoittaa, että se pyrkii tekemään Suomesta paremman paikan suomalaisille elää, tehdä työtä, kehittää itseään, perustaa ehkä perheen ja olla onnellinen, niin sitä puoluetta kyllä voisin äänestää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat