EU:n toimet verosuunnittelun rajoittamiseksi huolettaa parasiittiyhtiöitä

Liittyen Kauppalehden artikkeliin hallituksen huolesta suhteessa EU:n veronkierron vastaisiin toimiin (http://tinyurl.com/zkudtvg).

Tämä on vähän niin kuin huono vitsi paitsi että se ei edes naurata.

Jos suoraan puhutaan, niin kaikki yrityksiin kohdistuvat verot, maksut ja säännökset heikentävät näiden kilpailukykyä, mutta kukaan tuskin julkisesti ehdottaa, että yritykset tulisi kilpailukyvyn nimissä vapauttaa kaikista velvoitteista?

Tässä keskustelussa törmäytetään yritysten osakkaiden henkilökohtainen etu yhteiskunnallisen yleisen edun kanssa: kun yhteiskunnallista etua ajetaan yhteisvastuullisuuden nimissä, niin yritysten edustajat kokevat sen olevan aina kilpailukyvystä pois, mutta tämä on virheellistä ja lyhytjänteistä ajattelua.

Yhteiskunta joka pystyy kouluttamaan kaikki kansalaisensa, pitämään kaikki kansalaisensa terveinä, tarjoamaan turvallisuutta kaikille kansalaisilleen sekä ennen kaikkea mahdollisuuksia kaikille kansalaisilleen on yhteiskunta joka mitä suurimmassa määrin tukee yrityksiä tuottamalla osaavaa, tervettä ja jaksavaa työvoimaa. Edelleen yhteiskunta joka pystyy tarjoamaan kattavan ja toimivan infrastruktuurin, vakaat yhteiskunnalliset olot, pitämään viranomaisten korruption kurissa sekä riippumattoman oikeuslaitoksen on myös useimmille yrityksille hyvä asia (vaikka epäilemättä on niitäkin yrityksiä jotka pitävät vähäistä korruptiota ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta kilpailukykyä rajoittavina).

Yritykset eivät kuitenkaan kirjaa näitä yhteiskunnallisia seikkoja taseeseensa eivätkä juhlapuheista huolimatta näe niissä itselleen mitattavaa arvoa; kärjistetysti globalisaation aallon harjalla ratsastavat yritykset eivät tarvitse korkeasti koulutettujen yhteiskuntaa vaan luokkayhteiskuntaa jossa pieni korkeastikoulutettujen luokka tuottaa suunnittelijat ja johtajat ja jossa matalapalkkainen työläisluokka tekee mitä ylimpänä elävä vauras talouseliitti käskee.

Artikkelissa EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen sanoo, että korkojen verovähennysoikeuden rajaaminen haitaisi suurinvestointeja. Tämä on kuitenkin vain puolitotuus.

Yksi yleisesti käytetty tapa välttää veroja Suomessa ja siirtää varoja ulkomaille on ulkomaisen emoyhtiön suomalaiselle yhtiölle myöntämä korkeakorkoinen suurlaina. Kun yhtiö Suomessa tekee voittoa se lyhentää emoyhtiöltä saamaansa lainaa korkoineen (=siirtää voitot ulkomaille) minkä lisäksi yritys vähentää maksamansa lainan korot verotuksestaan Suomessa. Lopputuloksena suomalaisten kuluttajien rahat sekä valtion tarjoamat yritystuet siirtyvät ulkomaille. Suomessa toimiva yritys hyötyy suomalaisen yhteiskunnan tuottamasta osaavasta ja terveestä työvoimasta, mutta veronkierron ansiosta sen ei tarvitse osallistua yhteisvastuullisesti Suomen eikä suomalaisten hyvinvoinnin kehittämiseen. Luonnon vastine tällaisille yritykselle lienevät loiset ja parasiitit.

Lainojen korkovähennysoikeuden rajaaminen on yksi tärkeimmistä asioista joihin tulee puuttua jotta veronkierto ja kohtuuton verosuunnittelu saadaan kuriin. Hallitus joka ei tätä toimintaa päättäväisesti tue paljastaa seisovansa Suomesta loisivien yritysten ja konsernien leirissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Seppo Hildén

"Lainojen korkovähennysoikeuden rajaaminen on yksi tärkeimmistä asioista joihin tulee puuttua jotta veronkierto ja kohtuuton verosuunnittelu saadaan kuriin."

Asian ytimessä.

Toimituksen poiminnat