Kaikki blogit puheenaiheesta Ajokortin hinta

Autoverotusta naulalla otsaan: Osa 2 - Autoverotuksen poika

Jos nyt jättäisin huumorin vähemmälle, ja kirjoittaisi suoraan, mikä tässä tulevassa uudistuksessa mättää. Ongelmia on kaksi: nyt verovaroina kerättävien rahojen mahdollinen siirtyminen ulkopuolisille osakkeenomistajille ja siitä seuraavat maksujen nostopaineet ja mahdolliset vaikutukset halvimman mahdollisen autoilun hintaan.

Mopokorttiuudistus oli autokoulujen rahastus

Vuonna 2011 Suomessa tuli voimaan uusi ajokorttilaki, jonka perusteella ennen teoriakokeella suoritettavan mopokortin vaatimuksiin lisättiin pakollista ajo-opetusta ja käytännön ajokoe. Kun ennen uudistusta mopo- ja traktorikortin sai noin sadalla eurolla, uudistuksen jälkeen kortin kokonaishinnaksi muodostui noin 500€, josta 400€ menee autokoululle.

Ajokortin hinnaksi sata euroa

Ajokortti on asia, jossa ilmenee moni Suomessa pielessä oleva asia. Sitä koskeva lainsäädäntö on hyvin raskasta, ajo-opetuksen tarjoamisen kilpailua rajoitetaan keinotekoisin pykälin, kaikki erilaisin kyvyin varustetut henkilöt pakotetaan samanlaisen autokouluputken läpi ja hyvin korkea hinta rajaa ajokortin köyhimpien nuorten ulottumattomiin. Itse näen autolla ajamisen perustaitona, jonka tulisi olla mahdollisimman helposti kaikkien saatavilla.

Autottomuus trendikästä, ajokortittomuus huolestuttavaa

Helsingin Sanomat julkaisi muutama päivä sitten artikkelin, jossa käsiteltiin ensi vuosikymmenen autottomuusvisioita. Käydystä keskustelusta ilmeni nopeasti useiden visioiden olevan epärealistisia johtuen esimerkiksi kuljetustarpeista. Sen sijaan artikkelista ilmeni eräs todellinen Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa kuten Tukholmassa ilmennyt trendi, jonka mukaan entistä harvempi nuori hankkii itselleen ajokortin.

Väkisinkin ihmetys herää

Silmiini sattui tilasto, jossa oli verrattu ajokortin ja ajokokeen hintoja Euroopan eri valtioissa.  Ääripäitten välinen ero oli valtava. Halvimmillaan ajokortin sai 300 eurolla ja kalleimmillaan sama ajokortti maksoi 3150 euroa. Miten kummassa tuommoinen on yleensäkin mahdollista?

Kallein maa oli Norja, Suomi tuli seuraavaksi tasan 3000 euron hinnalla. Suuri osa Euroopan maista pystyi tarjoamaan ajokortin noin 1500 euron hinnalla, hyvin monet jopa alle 1000 eurolla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä