Kaikki blogit puheenaiheesta Demokratia fragmentoituminen atomisointuminen moraali vietit kilpailu markkinatalous vallankäyttö

Globaali näköalattomuus radikalismin pohjana

Blogin venäjänkielinen versio löytyy suomenkielisen version alta / Версия блога на русском языке расположена под финским текстом

Raskaan viikon päätteeksi tänään äänestetään kuntavaaleissa. En ehkä ollut kampanjassani ahkerin mahdollinen, mutta tavallista lähempi yhteys politiikkaan vei ajatukseni ikään kuin eri tasolle. Viime viikon traagiset tapahtumat Pietarissa ja Tukholmassa sekä päätön kaasuisku Syyriassa viimestelivät ajatukseni vastaamaan puolestani useimpia vaivaavaan ”mikä meitä vaivaa” -kysymykseen?

VALTA JA VASTUU

Käydessäni läpi talousjärjestelmää ja finanssikriisiä olen yrittänyt löytää yhtä tai tärkeintä selitystä tapahtumille tai tilaan johtaneista asioista. Vastaan on tullut niin systeemisiä asioita, ihmisen toiminnasta ja ahneudesta johtuvia asioita, rikollista tai epärehellistä toimintaa niin verojen kierrosta, rahan pesusta kuin korkojen tai markkinoiden manipulaatiota tiedotteisiin liittyen, tai nyt hopean ja kullan hinnan manipulaatiota. Kaikki nämä ovat osa, mutta mielestäni ei se perimmäinen syy.

Kritiikkiä tuomiopäivän pasuunoille

Ensinnäkin olemme pitkälti eläimiä, joilla on vanha, mutta vahva kilpailuvietti. Tämä ei ole muuttunut eikä tule muuttumaan. On harhaa kuvitella, että elämä olisi ollut jotenkin inhimillisempää, todempaa tai merkityksellisempää väkivaltaan perustuvan autoritäärisen valtion tai samalla tavoin miekan avulla pakotetun uskonnollisuuden valtakausilla, jotka käsittävät koko tunnetun historian muutamia viime vuosikymmeniä lukuun ottamatta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä