Kaikki blogit puheenaiheesta Digitalous

Kansanedustaja Uber-kuskina

Suoritin taksinkuljettajan lupakokeen syksyllä ja kävin marraskuun alussa ajamassa taksia yhden yövuoron ajan. Jatkoin nyt tätä ihmiskoettani eli tutustumistani taksialaan heittäytymällä vähäksi aikaa Uber-auton kuskiksi. 

Ajoin eräänä perjantaiaamupäivänä puolentoista tunnin ajan Uber-kyytejä Helsingin keskustassa. Tuossa ajassa sain ajettua kolme kyytiä. Auto oli lainassa eräältä yrittäjältä ja kokeilun järjesti Robert Torvelainen Uberilta. En ottanut tehdystä työstä korvausta.

Kuinka ryhtyä kuskiksi?

Finpro, Team Finland ja kaupankäynnin osaaminen

Pari viikkoa sitten Helsingin Sanomat kirjoitti kuinka suomalaisen vienninedistämisen kruununjalokivi Finpro romutettiin tekemällä siitä kokonaan valtio-omisteinen ja karsimalla konsultteja eri puolilla maailmaa. Samalla useampi vientiin ja yritystoiminnan kehitykseen liittyvä valtiotoimija niputettiin Team Finland -sateenvarjon alle.

Kokemuksia digitaalisesta työnhausta ja työnhakualustojen arvostelua

Massatyöttömyyden aikana kilpailu työnvälityksestä on noussut todella kovaksi. Parhaat kokemukseni nettilomakkeista ovat olleet firmoilta, joiden järjestelmät osaavat tuoda tiedot suoraan Linkedinistä tai jotka antavat jättää kentät tyhjiksi CV:n liittämistä tai Linkedin-linkkiä varten. Haen todella monenlaisia paikkoja pääsemättä aina haastatteluun asti, joten arvostan jouhevaa työnahakua, vaikka se saattaakin tarkoittaa robotin automaattiseen karsinta-algometriin joutumista.

Miksi gurut usein ennustavat väärin?

Talvivaaran kaivos, Microsoftin työpaikat, digitalisaation vaikutus työhön, uudet tavat tehdä työtä, talouskriisistä selviytyminen ja metsäteollisuuden kuolema. Näimä kaikki on ennustettu enemmän tai vähemmän väärin.

Suomi ei ole paras maa

Olemme olleet deflaatiossa nyt vuoden. Vienti putoaa, työttömyys kasvaa, syntyyvyys on alhaisempi kuin 1800-luvun nälkävuosina, asuntojen hinnat laskee, ei tule uutta investointia ja valtio velkaantuu. Ennen euron käyttöönottoa emme istuneet minuuttiakaan deflaatiossa. Aina löytyi keino painaa markkoja, jota vasten vaadittiin markan verran työtä. Sehän on vain hallinnollinen päätös. Eurossa on selvää vikaa, ja jos meillä olisi reipas hallitus, niin joku olisi jo soittanut EKP:lle ja vaatinut sakkomaksuja, koska sovittua 2% inflaatiota ei heidän rahapolitiikallaan ole syntynyt.

Työelämäkeskustelun harhat - mistä ne syntyvät

Asiantuntijat ja kaiken maailman gurut puhuvat työn muutoksesta. Muutoksen arvioinnissa näyttää kaksi asiaa menevän sekaisin. Ihmisen toiveet paremmasta tulevaisuudesta ja yleisen taloustilanteen aiheuttama karu realismi.

Suomen digitalisoinnin harhainen historia 1995–2015

http://suomidigi.com  

Rajaus on täysin harhainen. Digitalisointi alkoi jo 70-luvun lopussa, mutta tuo kirjoittajajoukko ei ollut silloin siinä mukana. 

Elämme muka digitalisaation murrosvaihetta. Ei. Sellainen oli jo yli 30 vuotta sitten. Silloin minäkin oli kehittämässä maailman ensimmäisiä digitaalisia hissejä ja puhelinkeskuksia. Ja kolleegat mm. stakkereita, varastorobotteja.

Suomen Digihaasteet, osa 1: Pitäisikö muutoskyky merkitä taseeseen?

Olen tavannut viimeisen kolmen vuoden aikana satoja digitalisaatiosta kiinnostuneita yritysjohtajia, opetusalan johtoa, julkishallinnon edustajia ja digipalveluja tuottavia toimijoita. Olemme Digitaalinen Polku -hankkeessa antaneet konkreettista apua kaikille muutoshalukkaille ja tarjonneet digisparrauksia, työpajoja ja koulutuksia, joilla autamme halukkaat liikkeelle muutosta tekemään, palveluja ja kulttuuria uudistamaan. Luon katseeni menneisiin tapaamisiin ja avaan Suomen Digihaasteet -blogisarjassani organisaatioiden haasteita.

Internetin tuottavuusvaikutus talouteen

 

Internet on vaikuttanut ja tulee jatkossakin vaikuttamaan talouteemme enemmän kuin olemme vielä ymmärtäneetkään.

Innovaationa internet on ns. tuottavuusinnovaatio, eli se parantaa tuotannon tehokkuutta. Päinvastoin kuin tuoteinnovaatiot, tuoteinnovaatio tuhoaa olemassa olevaa liiketoiminnan voluumia enemmän kuin luo uutta.

Moni ala on saanut sen karvaasti kokea ja moni ala tulee sen myös vielä kokemaan.

Valoa taloustunnelin päässä, digi-investoinnit piristymään päin

Kaikkien mittareiden mukaan Suomen talous on umpijäässä. Tilanne on näkynyt selvästi myös digialalla viimeiset pari vuotta. Liiketoimintamme Suomessa on jatkanut voitollista kasvua, mutta tahti on ollut alalle epätavallisen hidasta. Muut Euroopan digimarkkinat jarruttivat vain pienen hetken viimeisimmän eurolaman aikana, ja vahvaan kasvuun palattiin nopeasti. Suomen talous, digimarkkina mukaan lukien, kuitenkin pysyi ikiroudassa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä