Kaikki blogit puheenaiheesta Elintarvike

Seuraava hallitus saattaa lätkäistä haittaveron suosikkiruuallesi

Vajaan 50:n sote- ja päihdejärjestön muodosta Ehkäisen päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on julkaissut tavoitteensa tuleviin eduskuntavaaleihin. Tavoitteisiin sisältyy yleisen päihdevastaisuuden lisäksi myös vaatimus haittaverosta epäterveellisille elintarvikkeille. Järjestöverkostolle suola, sokeri ja tyydyttynyt rasva tekevän elintarvikkeesta epäterveellisen. Vaatimusta perustellaan kansanterveyden edistämisellä.

Koska Alkoon tulee myyntiin kannabisviiniä?

Koska Alkosta sai ostettua kannabisviiniä?

Kalifornialainen viinitila lanseerasi uuden viininsä jota on saatavilla ensivuoden alusta.

Voisiko sitä etätilata Suomeen?

Kyseinen viini ei kyllä sisällä alkoholi yhtään, sen sijaan THC:tä. 

Tälle juomalle olisi myös Suomessa markkinarakoa, viini josta ei tule kankkusta olisi minun makuuni. Varmasti olisi hyvä lisä ruokapöytään. 

Tavoitteeksi oikeudenmukainen elintarvikeketju

Viime päivinä on käyty kiivasta keskustelua siitä, kuka lopulta maksaa kauppaketjun halpuuttamis-tempaukset. Kauppa väittää nipistävänsä alen katteistaan, mutta samanaikaisesti sisäänostajat painostavat maakunnissa vihannesviljelijöitä hinnanalennuksiin. Kauppaketjut syyttelevät toisiaan harhaanjohtavasta markkinoinnista, jossa poukkoilevat lähtöhinnat ja alennusprosentit ovat saaneet Kilpailu- ja kuluttajavirastonkin varpailleen. Kuluttaja-parkakin alkaa olla päästä pyörällä ruokakaupassa riehuvasta hintasodasta.

 

Särkikalaongelma

 

Vesistöjen hoitokalastus ja kalanistutukset

Kalakantojen muutokset ja särkikalojen lisääntyminen Vesistöjemme kalalajisto on muodostanut merkittävän osan ihmisravinnosta vuodenajoista riippumatta. Ravinnon saanti on ohjannut asutuksen sijoittumista vuosituhansia. Eri kalalajeihin kohdistunut pyynti ja kulutus ovat muovanneet sekä vakiinnuttaneet kalalajien muutoksia. Saatavissa ollut kala on puolestaan ohjannut paikallista kulutustottumusta.

Puhtaassa luonnossa Suomen mahdollisuudet

Maatalouden volyymin lisääntyminen on maailmanlaajuisesti suuri ympäristöhaaste. Uusimpia ja kehittyneimpiä viljelystekniikoita on hyödynnettävä, jotta ympäristökuormitus ei kasva liian suureksi. Suurissa ruuantuotantomaissa, kuten Brasiliassa ja Yhdysvalloissa, maatalous on jo mitä suurimmissa määrin high tech -ala, jonka kehittämiseen suunnataan valtavia rahasummia.

Elintarvikekauppa - vielä negatiivinen

Venäjä on asettanut tuontirajoituksia, jotka koskevat myös Suomea. Valio joutuu nyt uuteen tilanteeseen. On syntynyt kampanja tässä vaikeassa tilanteessa suomalaisuuden suosimiseen, koska sillä turvataan suomalaisia työpaikkoja. Tähän on nyt aivan erityiset perusteet, mutta myös yleiset perusteet.Elintarvikkeiden vienti ulkomaille on kasvanut ja se on hyvä ja kannatettaava asia. Vientiä enemmän on kasvanut tuonti, mikä ei ole hyvää kehitystä. Elintarvikkeiden ulkomaankauppa on miljarditolkulla alijäämäinen. 

ks. alla maittain elintarvikkeiden vienti ja tuonti.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä