Kaikki blogit puheenaiheesta Henkilöperusteinen irtisanominen

"Valtataistelun voitti ay-liike" - IL pääkirjoitus

 

HALLITUS PERUI POTKULAKI-ESITYKSENSÄ, PERUSOIKEUS KAATOI HANKKEEN

 

Nyt näyttää paremmalta; hallituksen perääntyminen pelastanee maan suurlakolta. Vielä se ei ole varmaa; hallituksen uusi lakiehdotus vaatii täsmennyksiä kolmikannassa. Se on palkansaajakeskusjärjestöjen yhtäläinen vaatimus. Hallituksen kanta muutoksiin on avoinna.

 

Hallitus oli irtisanomislaki-esityksellään vakavasti loukkaamassa perustuslain yhtä tärkeimmistä perusoikeuksista, ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä.

 

Ei kompromisseja

En ole elinikänäni nähnyt vastaavanlaista vastakkain asettelua, mitkä Suomen hallitus ja Suomen Yrittäjä järjestö on saanut aikaan. 

Se miksi ammattiyhdistyliike on nyt aktivoitunut on nämä kaikki Sipilän hallituksen muodostamat heikennykset työttömyysturvaan ym.  Kaikkihan muistaa sen kuuluisan kikysopimuksen mihin hallitus kiristämällä ja uhkailemalla ammattiyhdistysliikkeen pakotti, ettei tulisi niitä hallituksen silloin valmisteluissa olevia pakkolaki paketteja missä olisi kyykytetty ihmisiä oikein kunnolla.

 

Hallitus ajaa maata yleislakkoon

Nyt näyttää pahalta; hallitus ajaa jääräpäisesti maata yleislakkoon.

 

Hallitus on vakavasti loukkaamassa yhtä tärkeimmistä perustuslaillista perusoikeuksista, ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä. Hankkeessa työntekijät jaetaan eriarvoisiin luokkiin sen mukaan minkä kokoinen heidän työnantaja-yrityksensä on. Perustuslaki kieltää kaikenlaisen luokittelun.

 

Ne tekevät sen itse - taas

Hallitus yrittää parhaillaan paikata työmarkkinoilla olevaa epäkohtaa tuomalla tarjolle lakiluonnoksen, jonka toteutuessa työmarkkinoille syntyy eriarvoistavia käytäntöjä. Lain ulottaminen vain alle 10 hengen yrityksiin on vakava ajatusvirhe. Kuten kriitikot ovat todenneet, sellaisenaan laki olisi eriarvoistava ja saattaisi vaikuttaa jopa niin, että pienten yritysten olisi aikaisempaa haastavampaa löytää työntekijöitä näiden pelätessä suuryrityksiä heikompaa irtisanomissuojaa.

Palkkani nousee kun irtisanomis helpottamis laki tulee voimaan

Piristi päivää kun juttelin yhden 30 vuotta isohkossa yrityksessä olleen toimitusjohtajan kanssa . Keskusteltiin irtisanomisen helpottamis laki muutoksesta . Hän arvio jotta yritykset tulee palkkaa suoraan enemmän ja vuokrafirmat jää välistä pois. Niin kun 5-30% kerma jonka vuokrafirmat kuorinut, voidaan jatkos tekijä miehel maksaa palkkoina . Kyllä minulle ainakin mukava yli 10% palkankorostus kelpaa :)

Ay-aktiivin työnhaku

Olin töissä yhdessä yrityksessä  kaksikymmentä vuotta missä tehtiin arvokkaita luksusveneitä.

2008 alkoi lama osumaan kunnolla myös venealaan, pankit laittoivat rahahanat kiinni ja asiakkaat eivät saaneet rahoitusta ja myös ensimmäinen asia mistä luovutaan on juuri tällaiset viihdekäyttöön tarkoitetut tuotteet.

Yt neuvotteluthan siitä alkoi ja lomautukset alkoivat yrityksessä marraskuussa 2008.

Kuules nyt Juhana!

Puolueensa johtava talous- ja työmarkkinapoliittinen keskustelija, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) avasi politiikan keskustelun aamun blogikirjoituksellaan "Kuulkaas ay-liike". Kirjoituksessaan hän vaatii ammattiliittoja lopettamaan "uhmaamasta eduskunnan oikeutta säätää lakeja". Samalla hän jatkaa työnantajapuolen pitkäaikaisen neuvottelijakonkarin ja arvostetun yhteiskunnallisen keskustelijan Lasse Laatusen ryöpyttämistä täysin ruokottomalla tavalla.

Yhdessä takaisin sopimisjärjestelmään

Yhdessä takaisin sopimisjärjestelmään

 

Varsinkin tällä hallituskaudella on tehty jatkuvasti heikennyksiä työntekijöiden työehtoihin ja nyt uusimpana esityksenä tämä irtisanomisten helpottamis lakiesitys.

Ammattiliittojen tärkein tehtävä on puolustaa jäseniään ja neuvotella työehdot.

Nyt on hallitus näitä ehtoja heikentämässä ja muodostamassa eriarvoisuutta työntekijöille ja samalla myös yrityksiin.

Potkuilla Suomi nousuun

Ammattiyhdistysliikkeessä on julistettu tämän viikon keskiviikolle vuorokauden mittainen työnseisaus. Protestin kärki suuntautuu hallituksen itsepäiseen yritykseen heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.

Juha Sipilän (kesk.) oikeistohallitus uskoo, että helpot potkut ovat perusta työlle ja yrittämiselle. Kenkä takalistoon ja Suomi kuntoon.

Aika palata ajassa taakseppäin

Aika vakauttaa työmarkkinat.

 

Nyt on aika palata vähän matkaa takaisin menneisyyteen. Vielä muutamia vuosia sitten meillä oli hyvä neuvottelujärjestelmä kun työmarkkina asioista sovittiin yhteisesti kolmikantaisesti, mihin kuului neuvotteluosapuolina maamme hallitus, järjestäytyneet työnantajat ja ammattiliitot.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä