Kaikki blogit puheenaiheesta Julkinen raha

Ahneus vs demokratia

Heti eduskuntavaalien jälkeen vaalituloksesta syntyi pieni positiivinen tunne, jospa se demokratia sittenkin vielä toimisi. Kirjoitin ennen vaaleja jonkin verran ahneudesta, joka riivaa yhteiskuntaamme. Mainitsin, että mikään ei muutu, jos älytöntä ahneutta ei saada kuriin. No, nyt parhaillaan kun hallitusneuvottelut ovat siunausta vailla, näemme miten tuo älytön ahneus vaikutti demokratiankin toteutumiseen hallituksen rakentamisessa.

 

Järjestäytynyt ahneus

Olen nyt vuoden kiertänyt toreja kampanjoimassa 2019 eduskuntavaaleja varten. Jotkut ovat toreilla kysyneet. ”No mitäs sinä lupaat?” Olen vastannut. ”Minä en lupaa mitään.” Vastauksestani on seurannut hyviä ja rakentavia keskusteluja.

VAKE: Tässä hyvä keissi valtion rahoille: Sijoittajilta 46M€, tappio 3M€.

Valtion kehitysyhtiön Vaken toimitusjohtaja Taneli Tikka toteaa, että esimerkiksi Varjo Technologies voisi olla ”hyvä keissi”. Näin Tikka vihdoin linjasi, kun Talouselämän (Talouselämä nro 38) toimittaja yritti huonolla menetyksellä selvittää miksi Vake on perustettu ja mihin Vakea tarvitaan. Sipilän hallitus on kuitenkin luvannut Vakelle 3,4Mrd rahaa Nesteen, Postin ja Altian osakkeiden myynnistä.

Kansanedustajien tultava mukaan elvytystalkoisiin

Monelle työttömälle nousee pala kurkkuun lukiessaan kansanedustajille myönnetystä jopa 1000 euron palkanlisästä kuukaudessa,  heidän osallistuessaan virkatoimensa puolesta valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen kokouksiin.

Jo ennestään suuresta palkasta nauttiva kansanedustaja voisi muistaa, että hän on yhteiskunnan elätti siinä missä työtön tai muilla sosiaalietuuksilla toimeentuleva kansalainen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä