Kaikki blogit puheenaiheesta Kansallinen kilpailukyky

Tarvitaanko uusi rautatieyhteys Inkoon syväsatamaan

 

 

Tarvitaanko uusi rautatieyhteys Inkoon syväsatamaan

 

Tavaraliikenne radoilla on kannattavaa toimintaa ja luo työpaikkoja laajalla alueella teollisuudessa, sekä lisää vientiteollisuuden kilpailukykyä toisin kuin yleensä matkustajaliikenne. Myös maatalous voi hyötyä kiskoliikenteestä. Tavarakuljetukset tulevat siirtymään entistä enemmän kumipyöriltä rautapyörille energiataloudellisuuden ja fossiilisten polttoaineiden rajallisuuden sekä korkean hinnan takia.

 

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen pokeripeli

Sipilän hallituksen toiminta vaikuttaa yhä enemmän pokerilta, pokerilta jolle ei ole vaihtoehtoja, jos Sipilän hallitus aikoo pysyä tavoitteessaan kilpailukykyloikan aikaansaamisessa.

Pokerissa vastapelurina on ammattiyhdistykset ja niiden takana olevat työssä käyvää anmmattiväkeä edustavat kansalaiset.

Sipilä on asettanut peliin omat panoksensa, vaarana on että vastapuoli, ammattiväki, haluaa katsoa pelin loppuun ja lähtee lakkoilemaan.

Suomen vienti elpyy jo - miksei se näy?

Tullin tilastojen mukaan Suomen vienti on kääntynyt selvään kasvuun tärkeimmillä vientialoilla. Koneiden jas laitteiden sekä metsäteollisuuden tuotteiden vientiarvo on kasvanut kumpienkin 12 % ja metalliteollisuudessakin kasvua on ollut 5 %. Tärkeimpien teollisuusalojen kasvu on siis vahvaa. Miksi kokonaiskuvassa vienti sitten kuitenkin näytti supistuvan?

Laiskat kilpailuviranomaiset ruokailevat teillä

1990-luvulla loppuun saatetun vähittäis- ja tukkukaupan keskittymisen jälkeen Suomen vähittäiskaupan duopolistinen tilanne jatkui toistakymmentä vuotta. Kilpailuviranomaisten puuttumatta asiaan keskittymisen myötä jo ennalta tai edes duopolistisen tilanteen muodostumisen jälkeen.

HAITEKKIAPA HYVINKIN...

Parikymmentä vuotta sitten pönötin Jyväskylässä VIP-porukassa. Olimme avaamassa vaihteistojen testausyksikköä tuulimyllyteollisuuden tarpeisiin. Olin jo silloin kolunnut suuren määrän suomalaista huipputeknologiaa ja sen sovellustapoja, joten oli luonnollista, että juhlatunnelmassakin minulla oli pieni kritiikin vire, jonka pidin omana tietonani.

Hyvät virastotavat kunniaan myös PRH:ssa, osa 2

Reilu kuukausi sitten kirjoitin kiusallisesta ongelmastani: erinäiset kaupalliset toimijat lähestyvät minua jatkuvasti - yleensä puolivillaisin - tarjouksin. Kyse on rekisteriongelmasta, sillä nimeni on PRH:n rekistereissä erään toimivan yrityksen toimitusjohtajana, vaikka katosinkin niistä kuvioista jo vuonna 2004, kun roolini yrityksen perustajana ja organisoijana tuli valmiiksi. Monet tahot (esim. yrityksen omistajat, tilintarkastajat, rekisterinpitäjät yms.) ovat sen jälkeen jättäneet vuosikausiksi hommansa hoitamatta.

Nuorille saatava töitä!

Nuoret saatava töihin!

 

Joulu on hiljentymisen aikaa. Samalla on aikaa miettiä, mikä on on pielessä? Varmaan moni asia on

rempallaan, mutta tämä huoli on päällimmäisenä. Nuorille on saatava töitä. Vakiovastaus lienee,

kun niitä ei ole? Yritykset vähentää koko ajan henkilökuntaa, hyvin inhimillisestä syystä. Kun sitä

yritystä ei saa muuten kannattavaksi kuin vähentämällä väkeä. No miksi ei saa? Kauppa ei käy, ja

lakisääteiset velvoitteet on kuristaneet yritykset niin ahtaalle, että henkilöstöstä on tinkittävä, mikä

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä