Kaikki blogit puheenaiheesta Kansallispuisto

Rahanpuute kiusaa kansallispuistojen kunnossapitoa

Lapissa on useita kansallispuistoja. Ne vaativat kuitenkin kunnossapitoa, johon rahaa ei tahdo löytyä. Puistojen perustaminen on ollut päättäjille helppo toimenpide, ja niillä on saatu tyydytettyä luonnonystävien ja -suojeluväen tarpeita. Ajan kuluessa puistoihin on rakennettu polkuja ja autiotupia, mutta niiden kunnossapitoon ei näytä kohtuudella rahaa riittävän. 

Lappilainen maksaa hipsterin luontoelämyksen

Metsähallituksen luontopalveluilta on rahat loppu. Tämän takia luontopalvelut hävittää kiireen vilkkaa Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta aikanaan työllisyysmäärärahoin rakennettuja rakenteita, eli kämppiä, laavuja, pitkospuita ja portaita, joita se ei enää sanojensa mukaan kykene ylläpitämään.

Urho Kekkosen kansallispuiston kompensaatiotoimia odotettu 37 vuotta

Jätin eduskunnassa kirjallisen kysymyksen liittyen Urho Kekkosen kansallispuiston kompensaatiotoimista annettujen lupausten täyttämisestä. Puisto perustettiin 37 vuotta sitten, mutta osa annetuista lupauksista (työpaikat sekä Martti-Tulppio -tie) ovat edelleen täyttämättä.

Suojelualueet tulee saada alueiden hyödyksi

Olen jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen Vuotoksen kansallispuiston perustamista 24 muun kansanedustajan kanssa yli puoluerajojen. Aloitteella haluan ennen kaikkea herättää eri tahot toimimaan, etteivät suojelualueet tarkoita vain alueiden olevan olemassa.

Kolmasosa Lapista on suojeltu – se ei saa tarkoittaa, että ne on suljettu pois muun Lapin elämästä. Suojelualueet tulee saada Lapin vahvuudeksi.
 

Miksi en kannata Vuotoksen kansallispuistoa - eikä kenenkään muunkaan pitäisi

Eduskunnassa on parhaillaan vireillä puoluetoverini, kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan laatima aloite Vuotoksen kansallispuiston perustamiseksi, johon kerätään allekirjoituksia. Maijala on varmasti laatinut aloitteen vilpittömässä mielessä haluten huolehtia, ettei Vuotoksen allas enää koskaan nouse keskusteluihin. Vaikka itsekin vastustan allasta ja olen erittäin iloinen valtioneuvoston nyt tekemästä päätöksestä, jolla altaan rakentaminen estetään, en siltikään voi allekirjoittaa Maijalan aloitetta.

Autiotuvat ovat osa retkeilyperinnettämme

 

Jokamiehenoikeudet antavat Suomessa luvan vapaaseen luonnossa liikkumiseen. Autiotupaverkosto laajentaa lisäksi mahdollisuuksiamme luontomatkailuun. Autiotuvat ovat osa suomalaista kansalaispuistojen maisemaa, kulttuuriperintöä ja retkeilyperinnettä.

Suomalaiset autiotuvat ovat kaikille avoimia levähdys- ja majoittumispaikkoja. Niissä voi viettää maksutta yhdestä kahteen yötä. Pidempikin vaellus on mahdollista tehdä niin, ettei majoittumisesta tarvitse maksaa euroakaan. Tuvissa tittelit ja oppiarvot ovat merkityksettömiä.

Reposaari - Selkämeren aarreaitta

Reposaarelaisille järjestettiin tänään lakisääteinen tiedotustilaisuus merituulivoimaloiden pystytyksestä 2 - 4 km:n päähän Reposaaresta, Porin Tahkoluodon edustalle. Tuulivoimalat tulevat näkymään ja vaikuttamaan Reposaarelaisten elämään - toivottavasti tiedotus- /keskustelutilaisuudessa on kerrottu tarkemmin miten.

Juhlavuoden kansallispuistopäätöksessä huomioitava alueellinen tasapaino

 

Hallitusohjelman mukaan Suomeen perustetaan kansallispuisto Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Esillä on ollut kolme vaihtoehtoa. Käsivarren Suurtuntureiden alue täydentäisi nykyistä kansallispuistoverkostoamme parhaiten. Viime vaalikaudella asiaa selvitettiin, mutta Enontekiön kunnan, yrittäjien ja asukkaiden näkemykset eivät olleet rohkaisevia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä