Kaikki blogit puheenaiheesta Kansankapitalismi

Miksi Suomeen sijoitettujen pääomien tuotot valuvat Suomesta ulkomaille?

Tämä blogi on tarkoitettu niille jotka ihmettelevät miksi suomalainen pääoma ei ei sijoitu suomalaisiin sijoituskohteisiin, miksi Suomessa sijoituspääomat ovat ulkomaalaisten käsissä ja  tuotot karkaavat ulkomaalaisille kapitalistelle.

Selitys on yksinkertainen. Kapitaali ei ole isänmaallista vaan globaalia.  Kapitalistit voivat olla tai ei olla isänmaallisia, mutta pääomat hajasijoitetaan globaalisti sinne missä kukin kapitalisti kuvittelee rahan olevan parhaiten turvassa, tai sinne missä se tuottaa eniten.

Sijoittamisen vahvistusharha

Säännöllisin väliajoin lehdissä on tarinoita nuorehkoista henkilöistä, jotka ovat sijoittamalla tehneet omaisuuden lyhyessä ajassa, kuten linkin tarinassa ”äitiyslomalla”. Otsikko ei tietenkään kerro, että tällä nuorella äidillä oli 60000 euron alkupääoma vapaasti kasinopeliin käytössä. Ja se ei myöskään kerro, millaisesta onnenkantamoisesta oli kyse.

Kotimaiseen omistajuuteen kannustaminen

Miksi suomalaisia yrityksiä myydään ulkomaille kiihtyvään tahtiin?

Parina viime kuukautena kolmesta pörssiyrityksestä on tehty ostotarjous ja ne ovat lähtemässä pois pörssistä kokonaan ulkomaiseen omistukseen: Amer Sport, Basware ja Kotipizza. Tämän lisäksi suomalainen peliyhtiö Small Giant Games myydään noin puolella miljardilla eurolla Yhdysvaltoihin.

Bisnesenkeieistä, joukkorahoituksesta ja digitaalisesta sijoittamisesta

Yhteenveto

 

Uudet digitaaliset alustat ovat pysyvästi muuttamassa sijoittamista listaamattomiin yhtiöihin. Ne myös antavat tavallisille kuluttajille pääsyn sijoitusmahdollisuuksiin jotka aiemmin oli varattu vain ammattilaisille. En usko isompiin ristiriitoihin uuden "demokraattisemman" rahoitusalan ja toisaalta vakiintuneempien toimijoiden kuten bisnesenkeleiden tai VC-rahastojen välillä. Kaikille toimijoille on tilaa ekosysteemissä ja uskon, että uusille digitaalisille ankkurisijoittajille avautuu uusia mahdollisuuksia. 

 

Kiina ja meidän luulomme

Kiinan johto on vakiintunut vuosiksi eteenpäin. Xi Jinping ja hänen esikuntansa johtavat 2,5 kertaa EUn kokoista populaatiota ilman epäröinnin häivää. Meillä on Euroopassa hyvin skitso suhtautuminen Kiinaan. Nautimme sen edullisesta tuotannosta ja moitimme maan demokratiaa. Itseasiassa meillä ei edes tunneta mikä on Kiinan malli vaan sitä yritetään aina ymmärtää läntisillä ismeillä ja termeillä. Se on virhe. Kiinan hallinto, kulttuuri ja logiikka on aivan toinen. Kiinassa ei ole koskaan pyritty demokratiaan. Sitä ei nähdä minään tavoitteena, koska demokratia ei toimi.

Työntekijöille osuus osinkomiljoonista

Mietin pääni puhki, että miten isojen pörssiyhtiöiden toiminnasta saataisiin oikeudenmukaisempaa. Nykymeno, jossa esimerkiksi Venäjän kriisistä suunnilleen selvinneet Nokian Renkaiden erinomaisen tuottavat työntekijät potkitaan voitollisesta firmasta pihalle johdon bonusten ja osinkojen kasvattamiseksi on todella väärin. Verotuksella hallinta ei onnistu, koska verot kierrätetään veroparatiisijärjestelyiden kautta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä