Kaikki blogit puheenaiheesta Miten käy Venäjän?

Naapurit ja me

Ketkä olivat Ruotsin vaalien suurimpia voittajia? Mediat eivät ole asiaa kovin rummuttaneet, mutta suhteellisen kannatuksen nousun perusteella ykkönen oli keskusta, kakkosena olivat kristilliset ja vasemmistopuolue oli kolmosena. Suhteellisesti suurin häviäjä oli ympäristöpuolue ja sen jälkeen tulivat moderaatit.

Putinin suora linja

Lukaisin eilen läpi Vladimir Putinin eilisen suoran linjan keskustelut. Seuraavassa päällimmäisiä havaintoja.

Kaikki politiikka oli suljettu entistä tiukemmin ohjelman ulkopuolelle, kun vuosi sitten Ksenija Sobtshak oli sentään järjestetty paikalle viikunanlehdeksi yhden kysymyksen esittämistä varten. Nyt oli vain tavallisia kansalaisia esittämässä maan isälle toiveitaan ja huoliaan sekä virkamiehiä ottamassa vastaan syytökset havaituista puutteista.

Mitä Venäjän taloudessa tapahtuu?

USA:n julkistettua uudet Venäjä-pakotteet rupla menetti yli kymmenesosan arvostaan ja venäläiset osakeindeksit tulivat reippaasti alaspäin. Tämä herättää Suomenkin kannalta tärkeän kysymyksen siitä, missä tilassa maan talous ja sen tulevaisuuden kehitysnäkymät ovat.

Takana loistava tulevaisuus

Vaihtoehdoton Venäjä?

Venäjän presidentinvaali ei jättänyt liiemmin toiveita nykyjärjestelmän muuttumisen mahdollisuuksista. Varsinkin syrjäseuduilla ja kouluttamattoman väestön piirissä monet fanittavat presidenttiä ja lopuistakin valtaosa mukautuu painostukseen tai pysyttäytyy etäällä politiikasta. Länsimaihin myönteisesti suhtautuvalla liberalismilla ja talouden kansainvälisellä avautumisella on kannattajansa kaupunkien koulutetun väestön ja elinkeinoelämän teknokraattien piirissä, mutta näiden tahojen poliittinen ominaispaino jää pieneksi.

Presidentinvaalien jälkeen

Vallitsevan tulkinnan mukaan Venäjällä ei muutu juuri mikään presidentinvaalien jälkeen. Ulkopolitiikassaan Venäjä voi uhkailla kaikenlaista, mutta Putin varoo venyttämästä lännen kärsivällisyyttä liiaksi. Kotimaassa Putin puhuu uudistustarpeista ja kasvun nopeuttamisesta, mutta todellisuudessa talous kitkuttaa eteenpäin samoin kuin tähänkin saakka. Uutta on lähinnä se, että Putinin on alettava valmistautua väistämättä eteen tulevaan seuraajan valintaan.

Putinin puhe

Vladimir Putinilla oli tänään mahdollisuus esittää tavoitteensa Venäjän kehittämiseksi seuraavan kuusivuotiskauden aikana. Miten hän käytti tilaisuuden hyväkseen?

Ensimmäisen tunnin Putin luki paperista puisevasti komiteamaista tekstiä, jossa käytiin läpi eri yhteiskuntapolitiikan alueita. Tarkoituksena on vähentää köyhyyttä, kehittää työtä, huolehtia perheistä, kehittää yritystoimintaa, parantaa terveydenhuoltoa, tehostaa ympäristön suojelua, huolehtia tieteestä ja niin edelleen. Yleisö yritti parhaansa mukaan pysyä hereillä ja teeskennellä kuuntelevansa tarkkaavaisesti puhujaa.

Putin - taktikko vai strategikko?

Tämä Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia käsittelevä kirjoitus on ollut minulla työn alla todella pitkään. Jo vuodesta 2012 aineiston keräämisen muodossa. Ajankohdasta, jolloin ei vielä tiedetty yhtään mitään Venäjän tekemästä Krimin valtauksesta, Venäjän puuttumisesta Syyrian sotaan eikä myöskään Venäjän puuttumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Tiedossa vuonna 2012 olivat presidentti Putinin puhe Münchenin turvallisuuskonferenssissa vuonna 2007 (Yle Areena) ja Venäjän käymä sota Georgiassa vuonna 2008.

Ranskan presidentinvaalin merkitys

Emmanuel Macronin selvä voitto vei Marine Le Peniltä ja hänen kannattajiltaan kaikki mahdollisuudet kiistää tuloslaskennan luotettavuus. Kaikista kompasteluista huolimatta vaali kasvoi niin Ranskan, Euroopan kuin koko maailman kannalta hyvin merkittäväksi tapahtumaksi.

Epätavallisen prosessin epätavallinen tulos - toistaiseksi

Koulutus ilman tietoa ei Venäjälläkään takaa kansan sivistystä

Esimerkki: Vaikka Venäjän kansa on koulutettua ja teoriassa jopa hyvinkin sivistynyttä, se on ollut ilmeisesti tiedotuspimennossa ja propagandan vietävissä niin kauan, että erehtyi valitsemaan johtajakseen taas kerran sotahullun, ja lisäksi tiettävästi ainakin suhteellisen luotettavina pidettyjen venäläisten tiedustelulähteiden mukaan (Litvinenko et al.) muinkin tavoin perverssin stalinilaisführerin

Venäjän reservirahaston pohja näkyy jo – varat loppuvat ilman täydennystä

Olen seurannut Venäjän reservi- ja kansallisen hyvinvoinnin rahastojen varojen kehitystä vuoden 2015 syksystä lähtien.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä