Kaikki blogit puheenaiheesta Naisten äänioikeus

Kirjoitukseni sinulle moderni nainen

Naistenpäivän kunniaksi ja viime viikonlopun elokuvavalintani "Ylpeys ja ennakkoluulo" innoittamana lähdin tutkimaan tänään 8.3. naisten aseman historiaa suomessa. Me nykypäivän modernit naiset saatamme mieltää monet asemamme virstanpylväät pitkälle menneisyyteen, mutta asiaan tänään perehtyneenä voin todeta viimeisen reilun sadan vuoden olleen kannaltamme todella merkittäviä. Me emme saisi pitää tämänpäiväistä asemaamme itsestäänselvyytenä vaan tämä kaikki on pitkäaikaisen ja kovan työn tulosta.

Valoa tunnelin päässä

Suomi on tehnyt kaksi suurta virhettä.  Antanut naisille äänioikeuden ja liittynyt Euroopan unioniin.

Ensimmänen virhe on helposti korjattavissa kun  hyväksymme sähköisen äänestyksen tällee perheessämme hallitsemani internetin välityksellä.  Muijani ja mummomme ei tarvitse lähteä uurnille.  Osaan opastaa.

EUsta eroaminen tulee tapahtumaan itsestään  kun EUiin  huomenna luottaa vain  kreikkalaiset.

Maallamme on valoisa tulevaisuus.  Hyvää Uutta  Vuotta

Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus Suomeen vuonna 1906

Suomessa juhlittiin eilen suomalaisten naisten saamaa äänioikeutta ja vaalikelpoisuutta 110 vuotta sitten, ensimmäisenä Euroopassa.  Seuraavan vuoden vaaleissa 1907 valittiin Suomen eduskuntaan maailman ensimmäiset 19 naisparlamentaarikkoa. Tämän mahdollistava laki vahvistettiin säätyvaltiopäivillä 01.06.1906.

Naisten äänioikeus tänään 110 vuotta

Suomen historiallinen päätös naisten äänioikeudesta ja uudesta valtiopäiväjärjestyksestä pamautettiin pöytään säätyvaltiopäivillä 1.kesäkuuta vuonna 1906 - eli täsmälleen 110 vuotta sitten. Ennen Suomea äänioikeus naisille ehdittiin antaa vain Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Päätöksen myötä vuoden 1907 vaaleissa valittiin koko maailman 19 ensimmäistä naiskansanedustajaa, jonka seurauksena myös naisten ääni saatiin kuuluviin yhteiskunnallisista asioista keskustellessa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä