Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen luottoluokitus

Työeläkkeesi on valtionvelan panttina

Työeläkkeesi ei ole turvassa. Suomen valtion työeläkekassa on valtionvelan panttina. Se takaa Suomen AA -luottoluokituksen. Suomi elää velaksi - koko ajan. Valtionvelka ja lisävelan tarve ohjaa kaikkea poliittista päätöksentekoa.

Suomi liittyi (tai liitettiin) EU:hun vain ja ainoastaan sen vuoksi, että sitä kautta valtion velanottokyky säilyi riittävänä. Sama pätee euroon (€). Itsenäinen markka ei ollut riittävä tae kansainvälisille rahalaitoksille. Liittymällä euroon Suomi pysyi velanottokykyisenä valtiona.

Putoaako Suomen luottoluokitus ?

 

Luottoluokittaja Moody's voi  tänään muuttaa Suomen luottoluokitusta.

Suomella on vielä  paras kolmen A:n luottoluokitus kahdelta  luottoluokittajalta Moody’siltä ja Fitchiltä. Kolmas suuri luottoluokittaja Standard & Poor's laski aiemmin  Suomen luottoluokituksen tasolle AA+.

Luottoluokittajat luottavat Suomeen

Suomen luottoluokitus on Moody'sin mukaan edelleen korkein AAA -luokka.

Suomen AAA luottoluokitus säilyi

Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings on pitänyt Suomen luottoluokituksen ennallaan, eli AAA:ssa. Fitchin AAA-luokitus on paras mahdollinen.

Tämä on sinänsä hyvä uutinen, joskin vähän yllättävä.Tälläista uutisointia olemme saaneet lukea pitkin kesää ja syksyä .

Absurdi välikysymys

Perussuomalaiset ja keskusta jättivät viime viikon perjantaina 17.10.2014 välikysymyksen hallituksen talouspolitiikasta ja Suomen talouden kehityksestä. Kysymys luettiin tänään eduskunnan täysistunnossa.

Välikysymyksen pihvi on se, että perussuomalaisten ja keskustan mielestä hallitus on epäonnistunut talouspolitiikassaan ja se ei ole saavuttanut itse itselleen asettamia talouspolitiikan tavoitteita.

Kerro suuri romahdusvisiosi

Kommentoimaan pääsee ihan avoimesti sillä alkoi suunnattomasti kiinnostaa millainen kurimus Uuden Suomen kommentoijien mielestä on edessä. Keskustelun pohjaksi tein seuraavat kysymykset joihin pyydän arvon kommentaattoreita ottamaan kantaa, pelkkä kommentointi ilman vastauksia näihin johtaa kommentin poistoon, jatkokeskustelu toki suotavaa:

1) Milloin lopullinen romahdus tapahtuu?

2) Mitä silloin tarkalleen ottaen tapahtuu? 

3) Kuinka romahdus etenee?

4) Millä romahduksen tilasta taas noustaan?

Viskiä ja pientä ahdistusta

Lehdestä olemme saaneet lukea  kuinka nuorisoporukoilla on pääkaupunkiseudulla ollut peli jossa täysin sivullinen nuori tai lapsi on tarkoitus hakata tajuttomaksi. Ilmiö on jatkunut jo jonkin aikaa, eikä media ole ottanut asiaan kantaa millään tavoin; ei ennenkuin kävi ilmi, että kyseessä on jonkinasteisesti organisoitu toiminta. Ja peittelyllekin löytyi syynsä: pahoinpitelijät ovat pääasiassa maahanmuuttaja- tai romanitaustaisia. Uhrit ovat pääasiassa Suomalaisia tai ainakin Suomalaisen näköisiä nuoria ja lapsia. Tapauksesta on löydetty rasistisia piirteitä.

Luottoluokituksia tulee ja menee

 

Standard & Poor's, yksi kolmesta isosta luottoluokittajasta, laski viime perjantaina Suomen luottoluokitusta yhden pykälän. S&P oli pitänyt pitkän aikaa Suomen luokitusnäkymää negatiivisena, eli luokituksen lasku oli ns. kirkossa kuulutettu.

Luottamusta joko on tai ei ole

Kansainvälisillä luottoluokittajilla on moniportaisia arvosanoja maiden luottokelpoisuudesta. Luottokelpoisuudessa on kysymys vain yhdestä asiasta, saako velkoja rahojaan sovitusti takaisin korkoineen vai eikö. Jos velka myöhästyy päivänkään tai sen maksusta jää eurokin puuttumaan, se saattaa herättää kysymyksen velallisen huolellisuudesta. Eilisellä päätöksellään Standard & Poor's siis sanoo jokseenkin siihen suuntaan, että kun ostat Suomen valtionvelkakirjoja, on hieman kohonnut riski siitä, että määräpäivänä et saisi ihan kaikkia omiasi takaisin.

Pääministerin ja valtiovarainministerin kannanotoilla selvä ero

 

Suomen luottoluokituksen laskun johtopäätöksistä on pääministerillä  ja valtiovarainministerillä  selvä ero.

Pääministeri Stubb: Luottoluokituspäätös kertoo uudistumisen tarpeesta

Valtiovarainministeri Rinne: Ei tarvetta uudelleen arvioida talouden linjaa

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä