Kaikki blogit puheenaiheesta Taksiluvat

Liikenneyrittäminen vapaammaksi, katsoen myös kasvukolmion ulkopuolelle

Taksiliikenteen vapauttaminen on taas osana suomalaista liikennekeskustelua. Niin pitääkin, sillä asiaan on tuotu monenlaisia näkökulmia viimeisen parin vuoden aikana, aina Bernerin tienkäyttöverosta taksiliikenteen vapauttamiseen. Näitä tuskin mikään muuttuu seuraavan vuoden sisällä, mutta keskustelu tulee elämään vahvana.

Kuka korvaa Uber kuskien aiheuttamat liikennevahingot?

Katselen Uberin meininkiä taksinkuljettajan tyttären lasein. Olen yleensä avoin uusille innovaatioille, mutta Uberissa tökkii liian moni asia. Yllättävän moni julkisuuden henkilö ja jopa päättäjä hehkuttaa Uberia ja suorastaan kannustaa harmaan talouden edistämiseen maassa, joka on muutenkin korviaan myöten talousvaikeuksissa. On jokseenkin erikoista, että päättäjien mielestä kannattaa käyttää "taksia", joka ei tuota verotuloja Suomeen. On myös erikoista, että on ihan ok tukea toimintaa, jota voi harjoittaa ilman asiaankuuluvia vakuutuksia ja lain vaatimaa liikennelupaa.

Vapauslinja kannattaa!

Paljon puhuttu ja kohuttu liikennekaari tuli vihdoin valmiiksi. Hallitus pääsi asiasta sopuun eilen ja itse laki astuu voimaan vuoden 2018 heinäkuussa. Vapauden ja markkinaehtoinen kilpailu puolustajat voittivat. Yksittäisten olemassa olevien alojen suojelijat ja etujärjestöjen puhemiehet hävisivät.

Huomion kohteena on ollut erityisesti raskaasti säännelty taksiala. Lainmuutoksen ansiosta kilpailu taksialalla lisääntyy radikaalisti, kuluttajien valinnanmahdollisuudet kasvavat ja esimerkiksi Uberin kaltaiset palvelut asetetaan samalle viivalle muiden alan toimijoiden kanssa.

Usko, toivo, petkutus …

... mutta suurin niistä on petkutus.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola kehuu puoluetoverinsa Jari Lindströmin aikaansaamia uusia köyhän kansan kiusoja. Eerolan mukaan työpaikat eivät synny taikatempuilla (siitä olen samaa mieltä), mutta silti hokkuspokkuksilla niitä yritetään työttömien selkänahasta esiin manata.

Voittajakonsepti

Kotonani kävi siivooja. Siivoojalla ei ollut siivoojan koulutusta eikä viranomaisen myöntämää siivoojalupaa. Viranomainen ei ollut määritellyt siivoojan taksaa eikä edes sitä, kuinka monta siivoojaa kaupungissa saa toimia. Silti olin erittäin tyytyväinen siivoojan työhön. Siivoojakin vaikutti tyytyväiseltä.

"Älä vaihda voittavaa joukkuetta!"

 

"Don't change the winning team!" - Näinhän hoetaan joukkueurheilussa, kun löydetään tiimi, joka kulkee voitosta voittoon.

Suomessa toimii Kilpailuvirasto, joka ei ota kantaa joukkueurheiluun, mutta taloudellisiin toimijoihin kylläkin. Kilpailuviraston tehtävä on turvata taloudellinen kilpailu Suomessa. Turvatessaan kilpailun Suomessa näyttäisi siltä, ettei kyseisen viraston vastuu enää ulotu siihen, miten kilpailun alaiset palvelut turvataan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä