Kaikki blogit puheenaiheesta Tietoturva

Onko Nordean röyhkeydellä rajaa?

Tällaisen kysymyksen esitettiin Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 19.3.2016.

 

En aio ruotia miksi tällainen kysymys esitettiin silloin. Mutta kysymys tuli mieleeni kun luin Nordean maksetun mainoksen Iltasanomissa 18.3.2019

 

Varas voi viedä rahasi mobiiliverkkopankista ellet varaudu erikoisella tavalla

Tiesitkö, että pankkitilisi voidaan tyhjentää pelkällä puhelimella, jos käytät mobiiliverkkopankkia ja tunnuslukusovellusta. Puhallus tapahtuu huomaamattomasti näin:

  1. Puhelimeesi asennetaan huomaamattasi näytöntallennussovellus ja kehittäjäasetuksista laitetaan päälle näyttökosketusten visualisointi. 

Hallitus haluaa myydä kansalaisten terveystietoja

Kaiken sotehässäkän taustalla perustuslakivaliokunnassa on käsittelyssä ns toisiolaki, joka mahdollistaisi kerätyn kansalaisten terveystiedon luovuttamisen erilaisiin tarkoituksiin. Tietoviikon mukaan hallitus uskoo, että potilastiedot voisivat olla Suomelle melkoinen rahasampo, sillä dataa voitaisiin hyödyntää kaupallisten keksintöjen tekemisessä. Tämän povataan tuottavan tuhdin rahavirran yritysten kassoihin.

Pankit ja tietoturva

Olen miettinyt myös olisiko otsikoksi pitänyt laittaa “Turvallista maksuväline-seksiä”. Se olisi ehkä ollut vetävämpi. Click-bait. Syy selviää myöhemmin tässä tekstissä.

 

Åbo Underrättelser lehden päätoimittaja Tom Simola kirjoitti 8.8.2018 lehden pääkirjoituksessa pankeista ja niiden asiakkaista.

 

“Ilman pankkikorttia, tietokonetta ja älypuhelinta alkaa olla lähes mahdotonta hoitaa pankkiasioitaan.”

 

Tavallaan.

 

Yksityisyyden suoja virastoissa (kuva)

Voiko ihminen nykypäivänä luottaa siihen, että hänen yksityiset asiansa pysyvät salassa kun hän asioi viranomaisessa?

Julkisessa tilassa saa kuvata, mutta onko Kelan konttori sellainen tila joka on kyseisellä tavalla julkinen kun jo se seikka, että joku henkilö on Kelan asiakas on salassapidettävä tieto?

Kuvan tapauksessa lienee selvää, että virkailijan olisi pitänyt huolehtia siitä, että ovi olisi suljettu ennen kuin asiointi alkoi.

Pankkien vedätys??

Tunnuslukulistat jäävät historiaan: Verkkopankkiin kirjautuminen muuttuu pian Suomessa. uutisoi Uusi Suomi 29.5.2018 viitaten TiVi-lehden uutiseen 25.5.2018.

Onkohan kukaan asiasta kirjoittavista toimittajista vaivautunut lukemaan itse direktiiviä?

Carunan viestintä herätti enemmän kysymyksiä

Muutama päivä sitten julkaisin blogikirjoituksen Carunan markkinointikirjeessä olevasta tietoturvahaavoittuvuudesta. Tämän muun muassa Iltalehti bongasi. Ajattelin jättäväni asian tähän, mutta eniten koko jutussa harmitti Carunan viestinnän tahaton tai tahallinen väärinymmärtäminen.

Pahin pelkoni osoittautui toteen, sillä kyseisen haavoittuvuuden kautta olisi saanut (tai joku sai) urkittua Carunan asiakkaiden nimen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen.

Vanhempi! Onnittele teiniä hyvästä tietoturvasta jos löydät näitä appeja!

Tietoturva on hieno asia. Monet vaarat vaanivat verkossa tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjiä. Virukset, valtiolliset tiedustelutahot, mainostajat ja muut ilkimykset ovat jatkuvasti kyttäämässä. Onneksi kasvava joukko suomalaisia nuoria osaa suhtautua vaaroihin asiallisesti älypuhelimensa varustamalla. Vanhempien tulisi voida kehua nuorta, jos hänellä on käytössä esimerkiksi Tor Browser, Orfox tai Wickr.

Nordea ei huolehtinut riittävästä tietoturvasta ja asiakas maksaa

”Iäkäs pariskunta joutui nettihuijauksen uhriksi ja syytti pankkia - oikeus tuomitsi 38 000 euron korvauksiin”

” Rikollinen teki tilisiirron 8. heinäkuuta. Tilille oli ensin kirjauduttu vanhentuneella pankkitunnuksella ja heti perään oikealla. Rikollinen vaihtoi oman puhelinnumeronsa pariskunnan numeron tilalle, minkä avulla hän pääsi ohittamaan pankin tekstiviestivarmenteen tilisiirroissa.

Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab ja Vladimir Putin

Venäläinen Kaspersky Lab -tietoturvayhtiö (Kaspersky Lab) ei ole useimmille lukijoille tuttu, vaikka monella heistä on tietolaitteissaan tämän venäläisyhtiön tuottama virustorjuntaohjelmisto.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä