Kaikki blogit puheenaiheesta Ulkomaiset investoinnit

Suomen muutos tytäryhtiötaloudeksi - ruotsalaiset ostoksilla

Suomea on myyty koko 2000-luvun ulkomaille ja erityisesti Ruotsiin. Oikeiston taholta on luotu uhkakuvaa ulkomaisten investointien häviämisestä Suomesta. EU:n tutkimus kuitenkin taannoin kertoi, että Suomi on Euroopan houkuttelevin maa investoinneille. Suomesta on vähitellen tullut tytäryhtiötalous, jossa lukuisten yritysten omistajat ovat muualla ja päätökset tehdään emoyhtiöissä Suomen ulkopuolella.

Ovatko kaikki investoinnit hyviä Suomen kannalta?

Pääomavirtauksia ei kannata rajoittaa

Auvo Rouvisen blogi "Ulkomaisia investointeja ei tarvita" ampui valitettavasti pahasti ohi. Ulkomaiset investoinnit ovat nimittäin globalisoituneessa maailmassa elinehto kilpailukykyisen talouden ylläpitämisessä. Rouvinen väittää, että "ulkomaisiin sijoittaijiin luottaminen on sekä tyhmää, että tarpeetonta", koska kotimaiset pääomamarkkinat takaavat tuottavan idean rahoittamisen”.

Ulkomaisia investointeja ei tarvita

Suomessa haikaillaan ulkomaisen pääoman investointien ja rahoituksen perään. Se on haitallista ja harkitsematonta. Ei kukaan sijoita ellei tuotto ole hyvä. Hyvätuottoiset investoinnit taas kannattaa rahoittaa kotimaisella rahalla koska silloin tuottokin jää kotimaahan. Samasta syystä myöskin EKP kevennysohjelma on tehoton. Se lisää keskuspankki rahaa mutta ei kysyntää ja siten se ei lisää investointeja.


 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä