Kaikki blogit puheenaiheesta Vesistö

Avoin kirje Jasper Pääkköselle

Arvoisa Jasper Pääkkönen,

Yritämme totta vie tehdä parhaamme, jotta kaikki kalakantamme pysyvät hyvinä ja me suomalaiset luonnon kanssa vastuulliset elävät pysyisimme hengissä ja kalaa on myös lapsillemme.

Olet huolissasi siitä montako verkkoa lain mukaan saa veteen laittaa. Tiedätkö, että verkkojen käyttö on viime aikoina romahtanut ja yhä harvempi laittaa enää yhtään verkkoa veteen.  Meidän pitäisi alkaa pitämään verkkokalastusta historiallisena kulttuurijuttuna, jonka vaikutus kalakantoihin vähenee vuosi vuodelta.

Arktinen vesistö muovivapaaksi

Suomen pitää Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana tarttua muoviongelmaan. Suomen olisi saatava puheenjohtajakaudella yhteinen päätös muovimateriaalien vähentämisestä arktisella alueella. Muovipussit, kertakäyttöastiat, muovipullot ja muut muoviset säilytysastiat on nykyään mahdollista korvata esimerkiksi puupohjaisella kuidulla. Suomessa tällainen puu- ja selluloosapohjainen kehitystyö on jo erittäin pitkällä.

Suomi Itämeren suojelun kärkimaaksi kipsijätettä hyödyntämällä

Pelloille levitettävän kipsin on todettu vähentävän vesistöihin päätyvää maataloudesta aiheutuvaa fosforihuuhtoumaa jopa puolella. Käsittelyllä saataisiin aikaan hyviä tuloksia erityisesti Saaristomeren valuma-alueella. Helsingin yliopiston emeritus professori Erkki Auraa pidetään idean isänä Suomessa ja asiaa on sittemmin tutkittu mm. Suomen ympäristökeskuksen toimesta. Näytöt ovat kiistattomat. Ideaan on tarttunut myös John Nurmisen säätiö, joka on tähänkin saakka tehnyt ansioitunutta työtä Itämeren hyväksi.

Johtuuko sinileväräjähdys typen poistosta?

 

Viime aikoina on ihmetelty myrkyllisen sinilevän lisääntymistä vesistöissä, erityisesti loppukesästä. Aikoinaan viisi vuotta aivan Vantaanjoen suulla Helsingin Vanhassakaupungissa asuneena kiinnitti huomioni uutinen asiasta:

 

http://www.hs.fi/kaupunki/Vantaanjoen+sinilev%C3%A4lautat+ihmetytt%C3%A4...

 

Tähän saattaa olla syynä mm. Ruotsissa tutkittu ja meilläkin tietääkseni pikapuoliin pitäisi tulla julki uusi tutkimus asiasta, tehostunut typen poisto jätevesistä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä