Kaikki blogit puheenaiheesta Investoinnit Suomeen

Pääomaverotus ja EK:n ylläpitämät katteettomat uhkakuvat

Suomessa on jostain syystä onnistuttu pitämään yllä mielikuvaa yritysten ja pääoman verotuksen korkeasta tasosta vaikkei tämä ole pitkään aikaan pitänyt paikkaansa. Lisäksi on tehokkaasti luotu uhkakuva siitä, että niihin tehdyt korotukset ajaisivat Suomen perikatoon ja ulkomaiset investoinnit häviäisivät. Suurimpana rummuttajana näille ovat EK sekä sitä sitten tahdissa komppaavat Kokoomus ja Keskustan Sipilä-siipi. Kumpi noista on kitaristi ja kumpi basisti olkoon kunkin päätettävissä - Siniset vaikuttaa lähinnä bändin roudarilta.

Hallituksen leikkaukset tutkimukseen vaarantavat kasvun

Hallitus on valinnut linjakseen saman, jonka vuoksi monet suomalaisista yrityksistä ovat menettäneet kilpailukykynsä kansainvälisillä markkinoilla. Vuodesta 2012 lähtien yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot ovat laskeneet merkittävästi. Tällä on suora syy-seuraussuhde syntyviin uusiin tuotteisiin ja innovaatioihin eli mitä vähemmän panostetaan uuden kehittämiseen, niin sitä vähemmän innovaatioita ja uusia tuotteita oikeasti syntyy. 2010-luvulla suuri osa suomalaisista ICT- ja korkean teknologian yrityksistä on vähentänyt väkeä tuotekehityksestä ja tutkimuksesta.

Kulutuksen elvyttäminen lisää työttömyyttä

Yksi tärkeimmistä kansantalouden mittareista on vaihtotase. Se sisältää kaikki juoksevat rahavirrat maan ja ulkomaailman välillä. Vaihtotaseen rungon muodostaa kauppatase, jolla mitataan tavaroiden vientiä ja tuontia. Kauppatase on ylijäämäinen (positiivinen), jos maan vienti ylittää tuonnin rahassa mitattuna. Suomessa tuonti on koostunut pitkälti tuotannollisista panoksista, kuten öljystä. Nokian aikaan arvokkaiden valmistavaroiden myynnistä johtuen kauppataseemme oli usein ylijäämäinen. Näin ei ole enää.

 

Hyvinvointia ei voi jakaa jos sitä ei luoda

Läntinen hyvinvointi on syntynyt pääomien kasautumisesta, jota investoinnit ruokkivat.  Suomessa kansantalouden poistot ovat olleet pitkään suurempia kuin investoinnit. Tämä tarkoittaa sitä että pääomakanta pienenee. Joka puolestaan johtaa siihen, että emme voi ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaamme. 

Perustetaan erikoistalousalue Suomeen investointien saamiseksi

Suomi tarvitsee investointeja. Emme ole pystyneet vastaamaan haasteeseen, jossa tuotanto karkaa ulkomaille. Meillä on huippuluokan osaajia, mutta heille ei löydy työpaikkoja, eivätkä heidän startuppinsa saa tarpeeksi rahoitusta maailmanvalloitusta varten. Suomessa voitaisiin kokeilla perustaa ulkomaalaisia investointeja houkutteleva erikoistalousalue jonkin suuren satamamme läheisyyteen. EU kieltää vientituet, mutta ehkä tällä tavalla mutkan kautta kyseistä sääntöä voitaisiin kiertää.

Hallituksen takaama investointisuoja kansainvälisille investoinneille

Hallitus viestittää ulkomaisille ja kotimaisille pääomasijoittajille, että Suomi on turvallinen maa sijoittaa ja omaisuuden suoja on perustuslaissa määrätty. Eikä lähdetä takautuvasti muuttamaan liiketoimintoja koskevia ehtoja. Tuulivoimateollisuuskin saa pitää syöttötariffinsa, koska niin on asiasta päätetty Suomen eduskunnassa.

Suomi puun ja kuoren välissä

Tuulivoima-alan toimijat totuttavat suomalaiset uuteen kansainväliseen toimintakulttuuriin liiketoimintansa edistämisessä. Neuvotaan Suomen hallitusta ja eduskuntaa käyttäytymään niin, että Suomi säilyttää investointikohteena hyvän maineen, tukia ei saa leikata jälkikäteen vaikka aihetta siihen olisi, vaaditaan uutta pidemmälle kantavaa tukijärjestelmää uusille tuulivoimaprojekteille, joita kuulemma Suomesta olisi löydettävissä runsaasti jne.

Tuottavuus ei nouse käskemällä

Tuottavuus on tuotettujen tavaroiden ja palveluiden suhde niiden tuottamiseen käytettyjen panosten arvoon. Rikkaissa maissa on korkea tuottavuus, kun taas köyhissä maissa tuottavuus on matala. Välimeren yli kannattaa tulla vaikka henkensä uhalla, jotta pääsisi pakoon alhaisen tuottavuuden aiheuttamaa köyhyyttä.

 

Suomen hyvinvointivaltio elää jatkuvasti yli varojensa. Kansainvälinen kilpailukyky ei ole Suomessa huippuluokkaa. Taloudellinen kasvu on ollut maassa jo pitkään erittäin heikkoa. Viime vuosikymmenellä koettu lama ei ole kääntynyt vahvaksi nousukaudeksi.

Herra pääministeri,- Mikä on Suomen edun mukaista?

Venäjän valloitettua Krimin, on Ukrainan poliittinen vellonta saanut merkittävät mittasuhteet. Erityisesti Itä-Ukrainassa alasammutun malesialaiskoneen jälkeen. Meillä kotimaassa on merkittäviä ongelmia, jotka kaipaisivat kipeästi selkeitä toimenpiteitä. Poliittinen johto keskittyy kuitenkin enemmän Ukrainan kriisiin ja vieläpä ilmeisen tarkoituksella. Huippupoliitikkojen omaksuma rooli on osin myös vahingollista Suomelle. EU-huumassa meidät on aivopesty Euroopan kärkimaaksi, jonka tehtävänä tuntuu olevan kaikkien niiden teemojen sokea puolustaminen, jotka eivät vastaa Suomen intressejä.

Eipä kiitellä tyhjästä

On tämä aikaa. Kun yksityinen yritys tekee jonkinlaisen investointipäätöksen Suomeen, niin poliitikot ja puolueet käyvät huutokauppaa siitä että kenen ansiota se on. Ette viitsisi nolata itseänne enää tällaisilla asioilla kun se onnistuu teiltä muutenkin.

Poliitikkojen vaikutus yrityselämään on ollut lähinnä sitä, että valtio-omistajan edustajina he ovat olleet myymässä firmoja yksityisille ja lakkauttamassa toimivia tehtaita. Olisi paljon rehellisempää, jos kilvoittelisitte siitä kenen ansiota nämä päätökset ovat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä