Kaikki blogit puheenaiheesta Kuntavero

Mitä eroa on hyvinvointikuntayhtymällä, aluekunnalla ja maakunnalla

Perhe- ja peruspalveluministeri, Annika Saarikko (kesk.) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) väittelivät 7.9.2018 politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa sote-uudistuksesta. Ministeri Saarikon mielestä keskeiset erot hallituksen ja SDP:n välillä ovat terminologiassa. SDP ei haluaisi käyttää sanaa maakunta, koska siinä ministerin mukaan on ”väärä ideloginen konnotaatio”.

Luottamushenkilön tehtävänä on edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta

Lähdin katsomaan googlesta, mitä kerrotaan kunnallisen päättäjän päätehtävistä. Tämä yhteenveto siksi, koska viimeaikaiset päätöksenteot kuntatasolla ovat hyvin kaukana niistä asioista, josta kuntapäättäjän tulee ensisijaisesti äänestäjilleen vastata: oman kunnan asukkaiden asioista! Niiden, jotka maksavat veroa kuntaansa, joille on luvattu vaalipuheissa hoitaa niitä asioita, joilla ääniä on saatu. Kyse on luottamustehtävästä. Paikallisesti tehtävästä työstä paikallisten veroa maksavien sekä Suomessa asuvien ja oleskeluluvan saaneiden eteen.

Kuntien rahoituksen perustuslaillinen yhdenvertaisuusongelma

Edellisen hallituksen soteuudistus kaatui aiheellisesti kuntien asemaa koskeneeseen perustuslailliseen ongelmaan: siinä kunnat olisi velvoitettu rahoittamaan sotealuetta ilman täyttä päätösvaltaa. Asiassa on vain se puoli, että jo koko nykyinenkin sote on yhdenvertaisuusmielessä ongelmallinen.

Lusikka veroäyrisoppaan

Vaalikeskusteluissa on kuullut usein, että Helsingin taloustilanne on hyvä. Se on totta. Kiitos kuuluu edellisille kaupunginvaltuustoille, sillä Helsingin taloutta on hoidettu hyvin, vastuullisesti ja pitkäjänteisesti.

Kuntaliiton Timo Kietäväinen on osittain oikeassa

Timo Kietäväinen kirjoittaa Helsingin Sanomien pääkirjoituspalstalla, että kuntien veropohjaa tulisi laajentaa (http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1423982363544).

Kietäväinen on täysin oikeassa, näin tulee tehdä. Tosin hieman eri konseptilla, kuin hän esittää. Veropohjat olisi muutettava analogiseksi menopäätösten kanssa, eli valtakunnallisesti päätettyjä, kuntalakiin perustuvia velvoitteita koskeva vero kerättäisiin valtakunnallisesti.

Kelvoton kuntavertailu Ylen Uutisissa, Espoo Ranuan kummiksi

Yle Uutiset oli tilannut laskelman kuntien valtionosuuksien ja kuntaverojen suhteesta kunnittain. Juttu sai arvovaltaa siitä että taulukkolaskutoimitus oli tehty oikein tohtorisvoimin.

Lopputuloksena saatiin lista, jonka kärjessä ovat Espoo ja Kauniainen, jotka kattavat menonsa verotuloillaan ja hännän huippuna Ranua, joka tarvitsee valtionapuja kaksi kertaa omien verotulojensa verran.

Eroon vaihtoehdottomuuden politiikasta

Kuntaveroa on toisinaan verrattu rikkinäiseen hissiin, joka toimii takuuvarmasti vain yhteen suuntaan - ylöspäin. Tilastojen valossa tämä pitää valitettavasti paikkansa. Yksinään tänä vuonna arviolta noin puolet suomalaisista kunnista tulee jälleen korottamaan veroastettaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä