Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaakauppasopimus

Huoli vapaakauppasopimus CETAsta on yhteinen

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulumni hyökkää omituisesti Uuden Suomen haastattelussa minua vastaan. Syynä on se, että minä olen julkisesti kritisoinut Juha Sipilän (kesk) hallituksen teettämää selvitystä kaivoslain muutostarpeista ja CETA-sopimuksen vaikutuksista suppeaksi ja riittämättömäksi.

Olen tuonut esille, että CETA-sopimus saattaa estää kansallisen lainsäädännön kehittämisen, minkä vuoksi asiaan tulisi puuttua.

CETA tulee, perustuslaki joustaa?

Vuosia on puhuttu EU:n demokratisoinnista. Parlamentille on vaadittu lisää valtaa lainsäädäntöprosessia ja sitä on myös saatu. sitten on niitä tilanteita, joissa sitä valtaa ei vaan haluta käyttää. Kuten Kanadan kanssa solmittavan CETA-kauppasopimuksen kohdalla. Sen sijaan että EP valiokuntineen voisi käydä perusteellisesti läpi 1600-sivuisen sopimuksen, diiliä kiirehditään nyt mahdollisimman nopeasti ratifioitavaksi.

Kanadan arvot – jaammeko ne?

Kanadan arvot – ja EU:n sekä Suomen

*

Euroopan Unionin ja Kanadan välisestä vapaakauppasopimuksesta on käyty neuvotteluja 7 vuoden ajan.  Viime perjantain Kanadan pääneuvottelija ilmoitti että neuvottelut ovat keskeytyneet, koska sopimukseen ei ole päästy.  Viimekädessä sopimus kompastui Belgian Valloonien alueparlamentin vastustukseen.

Vapaakauppasopimus on vakava uhka demokratialle

Saila Turtiainen (AL 14.5) ja Kimmo Sasi (13.5) osoittivat olevansa huolissaan EU:n ja Yhdysvaltojen välillä käytävien vapaakauppaneuvottelujen (TTIP) kasvavasta vastustuksesta. Niin, miksi sitä niin voimaperäisesti vastustetaan?

Suomen teollisuus on vararikon partaalla

Paljon puhuttu vapaakauppasopimus (TTIP-sopimus) tullessaan toisi koko Euroopan ja Yhdysvaltojen välille, ei vain Suomen ja Yhdysvaltojen välille paljon vakautta heiluttavia tekijöitä. Vaikka ajatus sinällään on hyvä sopimisen kannalta, myöskään loukkaamatta Yhdysvaltoja, asettaa tämä vapaakauppasopimus sopijan valtiolle rajoitteita. Esimerkiksi estää sellaiset mielivaltaiset hinnankorotukset kansainvälisten yhtiöiden toimissa, joilla jatkossa suojattaisiin yhdysvaltalaisten osakkeenomistajien sijoitukset kohdemaassa.

TTIP -sopimus heittämällä läpi

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen esityksen Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välisestä vapaakauppasopimuksesta äänin 436 – 241. Virallisten tietojen mukaan 32 europarlamentaarikkoa jätti äänestämättä. Parlamentti esittää, että välimiesmenettelyn sijasta valtioiden ja yritysten riitoja ratkottaisiin julkisissa kuulemisissa. Päätöksistä voisi myös valittaa.

Järjestelmällinen hyvinvoinnin alasajo pyyhkii peppunsa perustuslailla

Peruspalvelujen takaamiseksi valtio tarvitsee tuloja. Näistä tuloista ehdottomasti suurin osa Suomessa saadaan veroista. Kuitenkin valtioiden välinen verokilpailu tulee ajan kanssa laskemaan verotulojen määrää niin, että Suomen on joko supistettava koulutuksesta, terveydenhuollosta, vanhushuollosta, tutkimuksesta jne tai sitten on luotava muita tuloja säilyttämään nämä palvelut.

Ajatushautomo Liberan ehdotuksista

Ajatushautomo Liberan "Miten Suomi voidaan pelastaa - Talouspoliittinen manifesti"  (pdf) julkistettiin viime perjantaina. Raportti piti sisällään mutuamia konkreettisia ehdotuksia siitä miten Suomi nousee ahdingosta. Alla muutama poiminta

Myydään kaikki

Eikö tälle suomen valtion yksityistämiselle saada stoppia? Ihmetellään että miksi suomi velkaantuu kun kansallisomaisuutta myydään pilkkahinnalla ulkomaisille sijoittaja rahastoille. Suomessa on mielettömät määrät luonnonvaroja joita voisi hyödyntää, mutta ne myydään halvalla ulkomaisille jotka pääsevät niitä hyödyntämään ja niillä rahastamaan. Miksei suomen valtio tuota noita mineraaleja ja myy niitä eteenpäin, tai jopa jatkojalosta tuotteiksi? Talvivaarassa kävi miten kävi, mutta oliko myyminen ulkomaille kannattavaa? Seuraavaksi joku kasvoton sijoittaja porukka lypsää ko.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä